Bibliotheken

De VVD legt de nadruk op goede wijkvoorzieningen. We zijn voor een nieuwe centrale bieb, maar niet tegen elke prijs.

Bibliotheken bieden veel belangrijke voorzieningen. De VVD vindt het van belang dat alle Utrechters een goede toegang hebben tot bibliotheken en kiest daarom voor de bibliotheken in de wijk. De wijkbibliotheken blijven immers een belangrijke sociale en educatieve pijler.

Als enige wijk heeft Utrecht Oost geen eigen wijkbibliotheek. Het blijft dan ook een streven van de VVD om een bibliotheek in Oost te realiseren.

Centrale bibliotheek
Het huidige gebouw van de centrale bibliotheek aan de Oudegracht is toe aan een grote renovatie. Daarom moet de bibliotheek verhuizen. Door de verhuizing krijgen commerciële partijen meteen de ruimte om het huidige bibliotheekgebouw een nieuwe betekenis te geven. 

De VVD vindt het belangrijk dat er een goede nieuwe centrale bibliotheek komt, maar niet tegen elke prijs. De VVD stemde daarom in 2014 tegen de mega-“Bieb++” op het Smakkelaarsveld. Dat plan ging gelukkig van tafel. Daarna heeft de gemeenteraad mede op initiatief van de VVD strenge financiële kaders gesteld voor de verhuizing van de bieb. 

Het blijkt binnen die kaders mogelijk om de centrale bibliotheek te plaatsen in het oude Postkantoor op de Neude. Een mooie ontwikkeling, want zo krijgt dat prachtige monument weer een goede, publieke invulling.