VVD vraagt naar gevolgen uitspraak verhuurboten

De VVD wil van het stadsbestuur weten wat de Utrechtse gevolgen zijn van een recente uitspraak van de Raad van State. Die bepaalde dat de gemeente Amsterdam niet voor onbepaalde tijd vergunningen mag verlenen aan bootverhuurders. Ook Utrecht verstrekt die oneindige vergunningen.

© bezoek-utrecht.nl

Volgens de Raad van State is het Amsterdamse beleid in strijd met de Europese Dienstenrichtlijn en belemmert het beleid zodoende de marktwerking. De gemeente Amsterdam hanteert immers tevens een maximum aantal vergunningen. Zodra alle vergunningen voor onbepaalde tijd vergeven zijn, kunnen nieuwe spelers niet meer tot de markt toetreden.

In Utrecht hebben verschillende exploitanten van bijvoorbeeld rondvaartboten vergunningen voor onbepaalde tijd. “De VVD heeft al vaker gewezen op de beklemmende regels rondom Utrechtse verhuurboten”, zegt VVD-raadslid Lex van Eijndhoven. “Er is nu gewoon geen open markt. Wij zijn dus blij met deze uitspraak, maar willen graag van de wethouder weten wat hij met de uitspraak gaat doen.”

Volgens de VVD kan het enige gevolg zijn dat de regels versoepeld worden, door de vergunningen bijvoorbeeld om de zoveel tijd opnieuw te verlenen. Van Eijndhoven: “Een dynamischer vergunningenbeleid leidt immers tot meer ruimte voor initiatieven op het Utrechtse water.”