Waarom de Utrechtse VVD tegen een nieuwe tippelzone is

De tippelzone houdt de gemoederen behoorlijk bezig in de stad. Hieronder 5 vragen en antwoorden over hoe de Utrechtse VVD naar de discussie kijkt.

Waarom vindt de VVD dat de tippelzone aan de Europalaan moet sluiten?

De tippelzone aan de Europalaan is ooit geopend voor vrouwen die illegaal in de stad tippelden en nog niet in beeld waren bij zorginstanties. Inmiddels zijn alle vrouwen in beeld, hebben een dak boven hun hoofd en krijgen zorg. Project geslaagd! De half miljoen euro die jaarlijks wordt gestoken in het openhouden van de tippelzone voor een handje vol (verslaafde) vrouwen uit de regio Utrecht investeren wij liever anders, zoals zorg voor deze vrouwen in plaats van sekswerk om hun verslaving te onderhouden.

Utrecht is een populaire stad om te wonen, werken en te leven. Om die groei mogelijk te maken worden de komende jaren veel nieuwe woningen gerealiseerd. Eén van de die plekken waar plannen zijn voor woningbouw is de Merwedekanaalzone. Uiteindelijk is het de bedoeling dat daar 6.000 woningen worden gebouwd. De huidige tippelzone aan de Europalaan ligt midden in het gebied en kan daar niet blijven en zal uiterlijk in 2020 sluiten.

De tippelzone heeft zijn nut bewezen, maar is niet langer meer nodig. We willen dat de zone aan de Europalaan uiterlijk in 2020 sluit en dat de huidige gebruikers zorg krijgen en goed worden opgevangen.

Maar prostitutie is toch een legaal beroep?

Dat klopt! Prostitutie is legaal in Nederland. Dit wil echter niet zeggen dat het zomaar overal kan. De gemeente kan – net zoals bij alle andere legale beroepen – regels stellen over wat waar, wel of niet kan. Raamprostitutie was toegestaan op de Hardebollenstraat en het Zandpad. Na de sluiting van het Zandpad en de Hardebollenstraat vanwege signalen van mensenhandel heeft de gemeenteraad besloten dat er aan de Einsteindreef/Marnixlaan plek is voor een nieuwe raamprostitutie. Op dit moment wordt er een exploitant gezocht die een nieuw Zandpad kan realiseren.

In Utrecht is er daarnaast ruimte voor seksclubs, massagesalons en kunnen prostituees bij klanten thuis hun diensten verrichten (bijvoorbeeld als escort). Die ruimte is er en zal er blijven. De VVD vindt straatprostitutie niet meer van deze tijd. Dat heeft te maken met de gebruikers van de tippelzone, maar ook de impact op de directe omgeving. Andere steden gingen Utrecht voor met het beëindigen van de mogelijkheid van tippelen: Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Eindhoven hebben dit al gedaan zonder noemenswaardige verschuiving richting illegaal tippelen.

We laten de huidige gebruikers niet in de steek en willen ervoor zorgen dat ze goede worden opgevangen en zorg krijgen.

Wat vindt de VVD van de voorgestelde locaties in De Meern en Lage Weide

Wij vinden dat beide locaties ongeschikt zijn, ze staan te dicht bij woningen, bedrijven en doorgaande routes. Een tippelzone hoort daar niet. Wat ons betreft komt er geen nieuwe tippelzone. Dus ook niet aan De Boteyken in De Meern of de Elektronweg op Lage Weide.

Wat gaat er nu verder gebeuren?

Op dit moment is een meerderheid van de Utrechtse gemeenteraad voor het behoud van een tippelzone in Utrecht. Om die reden is het college een zoektocht gestart naar nieuwe locaties. Nu is het woord aan de Utrechters om zich uit te spreken over de nieuwe locaties. Ons standpunt is helder: geen nieuwe tippelzone in Utrecht.

 We willen samen met alle tegenstanders van een tippelzone een blok vormen om de voorstanders op andere gedachten te brengen. Raadsleden van de VVD zijn bij alle informatiebijeenkomsten aanwezig om te luisteren en met de deelnemers in gesprek te gaan.

Wat kan ik zelf doen?

Op donderdag 12 oktober organiseert de Utrechtse VVD een bezoek aan de beide locaties in De Meern en Lage Weide voor alle Utrechtse politieke partijen zodat ook zij met hun eigen ogen kunnen zien dat deze locaties ongeschikt zijn. Wij nodigen u uit om ook op 12 oktober aanwezig te zijn en jullie stem te laten horen. Wilt u 12 oktober deelnemen aan het bezoek van de raad: mail dan naar vvd@utrecht.nl dan zorgen we ervoor dat je een uitnodiging krijgt met meer informatie over het tijdstip. 

Meer vragen? Mail of bel ons: vvd@utrecht.nl of 030 286 11 37.