In de raadsvergadering van donderdag 20 december zullen André van Schie (VVD) en Susanne Schilderman (D66) het initiatiefvoorstel “Utrecht op het gemak” aanbieden aan de gemeenteraad.
Met dit initiatiefraadsvoorstel willen de raadsleden ervoor zorgen dat er voldoende (rolstoel-) toegankelijke openbare toiletvoorzieningen komen in Utrecht, waarmee de stad nog gastvrijer wordt voor de eigen bewoners en voor bezoekers.
Van Schie: “In Utrecht zijn tienduizenden buikpatiënten en bewoners met blaasproblemen of urineverlies die afhankelijk zijn van een beschikbaar toilet voor hun dagelijks bestaan. Onvoldoende voorzieningen zorgen ervoor dat ze te vaak thuis blijven omdat ze niet de deur uit durven.”
Toiletten in alle drukke parken
Er is in Utrecht al veel aandacht voor de openbare ruimte met goede voorzieningen voor onze inwoners. Dat is ook onderstreept doordat de raad al verklaard heeft dan onze stad toegankelijk moet zijn voor iedereen en door in recent te investeren in nieuwe openbare toiletten. Toch vinden Schilderman en Van Schie dat het nóg beter kan, en nog beter móet. Zo wil het voorstel een afstandsnorm (500m1) voor wc’s in drukke winkelgebieden. Daarnaast niet alleen in sommige maar in alle drukke parken een toilet en voldoende toiletten voor iedereen: voor vrouwen, voor het verschonen van kinderen en voor rolstoelgebruikers.
Schilderman: “Naar het toilet kunnen gaan is de normaalste zaak van de wereld en het voldoende beschikbaar zijn van toiletten, is voor sommige mensen een wereld van verschil. Daarnaast willen wij dat een openbaar toilet te gebruiken is door iedereen door vrouwen, rolstoelgebruikers en kinderen. We willen niet enkel plaskruizen voor mannen.”
Samenwerking met de Toiletalliantie
De Toiletalliantie (een samenwerkingsverband van dertien patiënten-, ouderen-, reizigers- en gehandicaptenorganisaties die pleiten voor meer toiletten) is erg blij met het initiatief van de beide raadleden. Woordvoerder Ivo Thonon: “Er zijn nu te weinig toiletten en daardoor gaat één op de vier buik- of blaaspatiënten regelmatig, vaak of helemaal niet meer de deur uit. Nog eens één op de drie patiënten blijft soms thuis vanwege de angst geen toilet te kunnen vinden. Gemeentes zijn dus echt aan zet om de voorzieningen in Nederland te verbeteren. We hopen dat het voorstel wordt aangenomen en Utrecht hierin voorop gaat lopen.”
In februari organiseren de beide fracties een informatiebijeenkomst waarin belanghebbenden kunnen inspreken en hun ervaringen kunnen delen met de andere woordvoerders uit de gemeenteraad. De verwachting is dat de gemeenteraad in het voorjaar over het voorstel stemt.