Utrecht is niet voorbereid op de Brexit

De Utrechtse VVD maakt zich zorgen dat Utrecht onvoldoende inzicht heeft in de impact van de Brexit op de Utrechtse economie. Eerder heeft het economisch bureau van ING laten weten dat de Brexit een grote impact heeft op de economie van Utrecht. Dus het is op z’n minst zorgelijk dat de gemeente Utrecht onvoldoende voorbereid is.

© Photo by Chris Lawton on ...

We lezen elke dag in het nieuws hoe het ervoor staat met de Brexit. Het risico op een harde Brexit is toegenomen na de harde ‘NO’ in het Britse parlement op de Brexit Deal met de EU. Dit leidt tot onzekerheid voor bedrijven.

Ook zien we dat kabinet zich zorgen maakt. Zelfs premier Mark Rutte houdt zich er persoonlijk mee bezig. Je ziet ook dat de Amsterdamse wethouder aangeeft dat de Brexit, en ook een harde Brexit, direct gevolgen voor de Amsterdamse economie heeft. Dan zou je toch verwachten dat er in Utrecht scenario’s worden geschetst en acties worden ondernomen.

De VVD heeft daar dan ook vragen over gesteld aan de Utrechtse wethouder Economie: wat is de impact op de economie? Dat weet hij niet. Natuurlijk is het goed dat de gemeente via de Expat-Desk vragen van bezorgde Britten in Utrecht zo goed mogelijk beantwoord. Er wordt ook samen met onderwijs- en onderzoeksinstellingen gekeken wat de effecten op onderzoeks- en onderwijssubsidies zijn. De impact op Utrechtse economie is ook belangrijk: en wat kan er dan gedaan worden. Gelukkig ondersteunt o.a. VNO-NCW ook bedrijven die exporteren en importeren vanuit het Verenigd Koninkrijk. Het wordt tijd dat ook de gemeente kijkt naar de economische gevolgen.