VVD wil proef met “Zweedse drempel”

De VVD wil dat de gemeente de “Zweedse drempel” in Utrecht gaat uitproberen. Dat is een verkeersdrempel met sensoren, waar alleen hardrijders last van hebben. Automobilisten die zich aan de snelheid houden en hulpdiensten hebben niets van de drempel te vrezen: voor hen blijft de weg vlak.

Veelbelovend

De Zweedse drempel (Actibump) is eigenlijk geen drempel maar een automatische put, die alleen omlaag gaat als een auto te hard rijdt. Een groot voordeel van de Zweedse drempel is dat politie, brandweer en ambulance geen last hebben van de drempel. VVD-raadslid Marijn de Pagter noemt de Zweedse drempel dan ook “veelbelovend” en stelt schriftelijke vragen aan wethouder Van Hooijdonk (Mobiliteit).

De Pagter wil weten wat er nodig is om de Zweedse drempel in te voeren en welke nadelen buitenlandse gemeenten ervaren die de drempel al gebruiken. Ook doet hij suggesties voor locaties waar een proef met de drempel kan plaatsvinden. 

“Net als heel veel Utrechters maak ik me zorgen over de verkeersveiligheid”, zegt De Pagter. “Hardrijders moeten we vooral tegengaan met meer handhaving, maar ook deze speciale drempel kan helpen.”