Onzekere tijden, toch een gat in de linker hand

In de vandaag gepresenteerde begroting maakt de coalitie van GroenLinks, D66 en ChristenUnie opnieuw halfbakken keuzes. Het noemt de financiële situatie van de gemeente onzeker, maar gaat gewoon door met geld uitgeven en schuift de rekening door.

© Amsterdamse VVD

Zachte heelmeesters

College maakt makkelijke keuzes door nodige projecten zoals de herinrichting van de Amsterdamsestraatweg uit te stellen en schuift daarmee de rekening door naar volgende jaren.

Fractievoorzitter Dimitri Gilissen: “De zachte heelmeesters staan aan het roer van de stad. De rekening wordt doorgeschoven en de stad blijft in onzekerheid over toekomstige bezuinigingsmaatregelen.”

Meer onzekerheid

De groei van de stad stagneert, terwijl de vraag naar woningen groter is dan ooit. Dat betekent dat Utrechters langer wachten op een passende woning en dat de gemeente inkomsten uit de ontwikkeling van nieuwe woningen misloopt. De toenemende kosten voor grote (infrastructurele) projecten zoals de NRU drukken ook steeds zwaarder op de begroting en De PAS-uitspraak maakt het er ook niet beter op. “Toch kijkt het college weg en gaat door met geld strooien in plaats van scherp te kijken naar de uitgaven en rekening te houden met de toegenomen kosten”, aldus Gilissen.

Blunder van jewelste

Ook komt in deze begroting een blunder van jewelste aan het licht. Per abuis is een bedrag voor het opvangen van tekorten op de bijstand en bij Werk en Inkomen structureel ingeboekt. Dat leidt tot een meevaller van 4,6 miljoen euro per jaar. De college is daarmee in grote verlegenheid gebracht. Dimitri Gilissen: “De raad heeft een half jaar geleden op basis van een niet-getrouw beeld van de begroting besluiten genomen, dat mag het college zich aanreken. We willen over deze gigantische blunder zo snel mogelijk opheldering: hoe heeft dit kunnen gebeuren.”