VVD vraagt aandacht om Utrechtse afvalberg met een Zwartboek Afval

De Utrechtse VVD maakt zich al langer zorgen over afval NAAST ondergrondse afvalcontainers en wil hiervoor snel een oplossing. Om hier aandacht voor te vragen heeft raadslid Martijn van Dalen een Zwartboek opgesteld.

In dit Zwartboek van ruim 120 pagina’s staan voorbeelden van afval NAAST ondergrondse afvalcontainers in plaats van erin. Dan kan dus niet. De VVD ziet hiervoor meerdere oplossingen, waaronder het inzetten van het A-team. Hier vraagt Martijn dan ook om bij de wethouder.


Ook vraagt hij al lange tijd om het afschaffen van het pasjessysteem. Immers, veel inwoners nemen de moeite om met een vuilniszak naar een container te lopen, en dan doet deze het niet, of het pasje doet het niet of is niet geldig, of ze zijn het pasje vergeten. Kortom, het werkt niet. Zo komt er afval op straat. Het mag niet, maar het gebeurt wel. Daarom is het afschaffen van het pasjessysteem nodig. En dat is nu ook gelukt. Gelukkig ziet de wethouder het ook in. Het heeft lang geduurd, maar het is gelukt en daar is de VVD blij mee.


Tot slot ziet Martijn nog meer oplossingen: handhaving, containers met sensoren, perscontainers, goede communicatie naar inwoners (ook over grof vuil dat er af en toe naast gezet wordt), en het meteen reageren op meldingen. De VVD wil dat de gemeente schoon is, en dat afval IN containers zit en niet NAAST containers staat.