De VVD staat achter het oprichten van de Regionale Ontwikkelingsmaatschappij (ROM). Deze is vergelijkbaar met de landelijke investeringsmaatschappij Invest-NL, opgericht door VVD-minister Eric Wiebes met als doel om te investeren in nieuwe technologieën. Dat kan in Utrecht ook. Nu zien we dat jonge bedrijven, soms start-ups, willen doorgroeien, maar geen financiering op de geldmarkt krijgen. In dat geval kan een Regionale Investeringsmaatschappij uitkomst bieden: als een technologie zo veelbelovend is, maar investeren risicovol is, dan biedt de ROM uitkomst.
De Regionale Economische Agenda houdt ook rekening met de banen van de toekomst: een agenda waarin meer aandacht is voor bedrijven die zich bezig houden met digitalisering, biotechnologie, gaming en gezondheidszorg. En de economische agenda loopt van 2020 t/m 2027. Dus de blik op de banen van de toekomst: ja. Maar wat blijkt, alle andere sectoren ontbreken. Er wordt niet gekeken naar winkels, terwijl Utrecht een grote en belangrijke winkelstad is. Winkels zorgen voor levendigheid in de binnenstad, maar ook elders. Dus waarom staat dat dan niet in deze agenda? Dat vindt de VVD raar en daar gaat de VVD ook voor vechten. Dat geldt ook voor de maakindustrie, horeca, toerisme en nog veel meer sectoren waar onze huidige MKB-ondernemers in werkzaam zijn. En bedenk ook dat Utrecht als grote stad midden in het land een belangrijke logistieke functie heeft, ook om de winkels, supermarkten en andere bedrijven te bevoorraden. En om de pakjes te bezorgen die je in een webwinkel hebt besteld. Deze banen zijn er nu en leveren werkgelegenheid op. De VVD wil niet dat deze verdwijnen. Dus de VVD staat niet achter de beperkte economische agenda zoals de wethouder deze voorlegt.
Kortom, investeren in de banen van de toekomst: JA. Maar ook investeren in de banen van nu! En dat laatste vergeet de gemeente. En daar gaat de VVD wel voor vechten!