Samen tegen én met corona

Samen tegen én met corona – een gesprek met Julian Cleton over ondernemen in coronatijd

© Wijnbar VinVin

Wanneer je Wijnbar VinVin aan de Predikherenstraat binnenloopt, valt je oog gelijk op de wijnmuur. Aan deze muur hangen enkele suggesties van wijnen die te proeven zijn in deze knusse wijnbar. In totaal zijn er meer dan dertig wijnen uit verschillende streken te proeven. Vandaag ga ik in gesprek met Julian Cleton, eigenaar van Wijnbar VinVin en mede-eigenaar van Wijn- en Eetbar Most in Leidsche Rijn, over ondernemen in coronatijd. Ondanks dat ondernemen in Julians familie zit, heeft hij er nooit bewust voor gekozen om ook ondernemer te worden, maar hij zag hier simpelweg een kans voor. Er wordt vaak gezegd dat vrijheid ondernemen aantrekkelijk maakt, maar volgens Julian valt dit mee. Ondernemers moeten namelijk altijd beschikbaar kunnen zijn en verschillende rollen kunnen aannemen. Julian ziet creativiteit en aanpassingsvermogen als de belangrijkste eigenschappen voor ondernemers. Op deze eigenschappen wordt ook een beroep gedaan in de coronatijd.

Van half maart tot begin juni moest de horeca sluiten. Anderhalve dag na de lockdown heeft Julian besloten om te kijken wat wel mogelijk is. Zijn stijl van ondernemen is naar eigen zeggen ‘we verzinnen iets, we gaan het doen en we kijken hoe het loopt’. Zo heeft hij samen met andere ondernemers asperges van de boer voor een eerlijke prijs verkocht, is hij wijn gaan verkopen en heeft hij online wijnproeverijen georganiseerd. Julian vindt het ondernemen in coronatijd niet per se anders dan normaal ondernemen: ‘je moet jezelf aanpassen als ondernemer en dat is in coronatijd ook’.

Het enige wat anders is, zegt Julian, is dat je nergens meer op kunt rekenen. Er zijn geen extra inkomsten meer met feestdagen en de horeca moet vanwege nieuwe maatregelen eerder dicht. Wanneer ik vraag hoe hij hiermee omgaat, geeft Julian aan dat hij nuchter probeert te blijven. Hij zegt dat je niets anders kunt doen dan de maatregelen accepteren. Toch probeert hij in het bestuur van de Koninklijke Horeca Nederland mee te praten over de ontwikkelingen om verandering te bereiken. Julian zegt dat het erg zou helpen wanneer de gemeente makkelijker vergunningen verstrekt en een deel van de betalingen zou kwijtschelden. Vervolgens vraag ik hoe inwoners de horeca het best kunnen ondersteunen. Julian roept op om lokaal te shoppen, ook doordeweeks een glas wijn te komen drinken en naar cafés in jouw eigen buurt te gaan.

Tijdens ons gesprek komt er een ondernemer uit de buurt binnengelopen. Zij hebben veel contact met elkaar, vertelt Julian. Hij zegt dat het belangrijk is dat ondernemers elkaar helpen en samenwerkingen aangaan. Zo hebben de buren aangeboden 2 m2 terras over te nemen aangezien Wijnbar VinVin weinig ruimte heeft om een winterterras te bouwen. Julian vindt het te gek dat er zulke samenwerkingen bestaan in Utrecht. ‘Het is niet alleen samen tegen corona, maar ook samen met corona’. Aankomende herfst en winter zullen de wijnbars eerder opengaan, maar Julian blijft ook andere activiteiten organiseren. Zo kun je straks thee van hoge kwaliteit drinken, deelnemen aan chocoladeproeverijen en in het weekend soep uit eigen moestuin eten. Ga vooral langs in een van Julians zaken om hiervan te genieten en wie weet kom je hem nog tegen!

Klik hier om naar de website van Most te gaan en hier voor VinVin. 


*Dit artikel is geschreven voor de tijdelijke verzwaring van de gedeeltelijke lockdown