Snorfietsen naar de rijbaan levensgevaarlijk

De wethouder wil de snorfiets, zoals een scooter waarvoor je nu geen helmplicht hebt en die maximaal 25 km/u rijdt, naar de rijbaan verplaatsen. Levensgevaarlijk!

© Scooterbelang

Het snelheidsverschil tussen snorfietsen en auto’s is te groot, waardoor het gevaarlijk is voor snorfietsen. Zeker bij grote vrachtwagens en bussen die langzame snorfietsen proberen te passeren. En om nu een snorfiets als remvlees in te zetten... Dat kan echt niet. Kortom, geen goed idee.

Nu mag een gemeente snorfietsen wel naar de rijbaan verplaatsen, maar met het argument dat dit ten goede komt van de verkeersveiligheid. Maar de wethouder gebruikt niet dit argument, maar hij zegt dat het ten goede komt van de luchtkwaliteit. Dus een snorfiets een paar meter van het fietspad naar de rijbaan verplaatsen komt volgens hem ten goede van de luchtkwaliteit. Gelooft u het zelf?

Natuurlijk is het niet lekker om met je fiets bij het stoplicht achter de uitlaat van een scooter te staan, en natuurlijk hebben we allemaal een hekel aan asociaal scheurgedrag van sommige scooterrijders, maar om nu het hele vervoermiddel onder de bus te gooien, dat gaat de VVD te ver. Ook de ANWB, net als RAI en BOVAG, geven aan dat ook veel ouderen gebruik maken van snorfietsen. Daarom is het verplaatsen naar rijbaan geen goed idee: zij zullen minder mobiel worden. En een gedeelte zal overstappen op een brommer (als je toch een helm op moet…).

Wat ook niet onbelangrijk is: snorfietsen worden in razend tempo elektrisch. Kijk maar naar de vele elektrische bezorgscooters. In het klimaatakkoord heeft de sector (verkopers van snorfietsen) afgesproken dat vanaf 2025 alle verkochte snorfietsen elektrisch zijn. De overstap naar elektrische snorfietsen gebeurt dus vanzelf.

Kortom, een voorgestelde maatregel die onzinnig is, en zelfs gevaarlijk.


Bron: Scooterbelang