Geef gedupeerde bewoners Rachmaninoff een parkeervergunning

Het anti-auto beleid van het Utrechtse stadsbestuur zorgt voor gespannen situaties in de stad. Raadslid Marijn de Pagter (VVD) roept wethouder Van Hooijdonk op een einde te maken aan de onzekerheid van een grote groep bewoners van complex Rachmaninoff in Oog in Al.

Zo’n twintig tot dertig bewoners van Rachmaninoff vechten al maanden tegen de bierkaai. Ze willen een snelle oplossing voor hun parkeerprobleem, maar de gemeente geef geen thuis. Onbegrijpelijk. Het is de hoogste tijd om een einde te maken aan deze ellendige situatie en de gedupeerde bewoners een parkeervergunning te geven.

In april 2020 werden 132 felbegeerde huurwoningen opgeleverd in Rachmaninoff, een voormalig gemeentekantoor aan het Rachmaninoffplantsoen in Welgelegen. De meeste nieuwe huurders konden hun auto kwijt op het 76 plaatsen tellende parkeerterrein van de verhuurder, maar een deel niet.

Toen de nieuwe bewoners een poging deden om een parkeervergunning aan te vragen, bleek dat de gemeente alle adressen van Rachmaninoff een week daarvoor had opgenomen op een lijst van adressen die géén parkeervergunning kunnen aanvragen. Dit terwijl eerder was aangegeven dat bewoners wel voor een parkeervergunning in aanmerking zouden komen. Die informatie stond acht maanden lang op de site van de verhuurder – en bewoners die dit bij de gemeente controleerden kregen telefonisch bevestiging dat een vergunning mogelijk was.

De gedupeerde bewoners kunnen hun auto nu niet kwijt: niet op het parkeerterrein van de verhuurder (dat is vol) en niet op openbare parkeerplaatsen in de buurt (de gemeente weigert). Zij parkeren hun auto noodgedwongen in de dichtstbijzijnde wijk zonder betaald parkeren. Zoals deze krant al meermaals optekende, zijn de gedupeerde bewoners daar slachtoffer van intimidatie en bedreigingen. Soms vinden ze hun auto de volgende dag terug met een dreigend briefje onder de ruitenwisser of met diepe krassen in de lak.

De gemeente kan makkelijk een einde maken aan deze kwelling. In het gebied rondom Rachmaninoff zijn nog meer dan 70 vergunningen te vergeven. Maar nee: volgens verkeerswethouder Lot van Hooijdonk (GroenLinks) moet de verhuurder het probleem oplossen. Die zou de bewoners namelijk verkeerd geïnformeerd hebben. Volgens de wethouder zouden er duidelijke afspraken met de verhuurder zijn gemaakt dat de bewoners alléén op het terrein van de verhuurder mogen parkeren om het autobezit te beperken.

Uit een recent Wob-verzoek van de bewoners is van die afspraken geen spoor te bekennen. Sterker nog: uit de openbaar gemaakte stukken blijkt dat de ontwikkelaar het er juist niet mee eens was om bewoners alleen op het eigen terrein te laten parkeren.

Het is de hoogste tijd om de patstelling te doorbreken en de gedupeerde bewoners niet het kind van de rekening te laten worden. Terwijl gemeente en ontwikkelaar elkaar de schuld in de schoen proberen te schuiven, staan de gedupeerde bewoners met lege handen. Het wordt tijd dat wethouder Van Hooijdonk over haar eigen schaduw heenstapt en deze bewoners een uitweg en een parkeervergunning biedt.