Gezocht: Bevlogen Liberaal Gemeenteraadslid

Heb jij ambities om vanaf maart 2022 liberale Utrechters in de gemeenteraad te vertegenwoordigen? Lees dan verder, want dit jaar stellen we onze kandidatenlijst vast. Hieronder vertellen wij wat wij verwachten van kandidaat-raadsleden en hoe je kandidatuur kenbaar te maken, en het verdere tijdspad richting GR22.

Stadhuis Utrecht

© Ana del Castillo

Ben jij het liberale talent waar wij in Utrecht naar op zoek zijn? Heb jij ambities om vanaf maart 2022 liberale Utrechters te vertegenwoordigen in de Gemeenteraad? Wil jij Utrecht nog beter en aangenamer maken? Dan ben jij de persoon die wij willen hebben. Je kunt je nog tot 30 juni aanmelden voor de kandidaatstelling. In dit artikel lees je wat wij verwachten van een VVD-raadslid, informatie over aanmelden, en aanvullende informatie omtrent de kandidaatstelling.

Wat wordt van een VVD-raadslid verwacht?

Naast dat je natuurlijk een echte liberaal bent, zijn onze raadsleden ook flexibel en zeer gedreven om het leven in Utrecht nog beter en aangenamer te maken dan het al is. Het vermogen om goed samen te werken, zowel binnen een team als met andere politieke partijen en actoren is ook van groot belang. Hard op de inhoud, zacht op de persoon.

VVD-volksvertegenwoordigers staan midden in de samenleving en nemen hun levenservaringen, achtergrond en hun eigen, unieke perspectief op maatschappelijke problemen mee. Verder beschikken zij over: 

 • Deskundigheid
 • Karakter en Integriteit
 • (Groei) Potentieel
 • De V-factor (Het verschil maken)

Naast deze kwaliteiten, is ook beschikbaarheid een belangrijke factor. Hiermee doelen wij niet alleen op de beschikbaarheid en betrokkenheid tijdens de raadsperiode. Dit geldt namelijk ook voor de selectie- en campagneperiode die hieraan vooraf zullen gaan.

Het kandidaatstellen

Tot uiterlijk 30 juni 2021 kun je je kandidaat stellen voor de Utrechtse VVD. Ook als je niet bovenaan de lijst wilt, ontvangen we graag jouw aanmelding! We laten de wereld namelijk graag zien hoe divers en talrijk de VVD in Utrecht is. Voor je kandidaatstelling moet je een aantal documenten invullen en inleveren:

 • Het kandidaatstellingsformulier
 • De Vuistregels Integriteit
 • Het Giftenreglement
 • De Gedragscode persoonlijke campagnes

Dit kan ingeleverd worden bij de secretaris (secretaris@vvdutrecht.nl). De bovengenoemde documenten zijn te vinden in de nieuwsbrief die je als lid van de VVD van de secretaris hebt ontvangen. 

Het aanvragen van een VOG

Een VOG is vereist voor opname van de voorlopige groslijst dit najaar. Dit is echter niet gebonden aan de deadline van 30 juni 2021. Je kunt je zonder problemen tot uiterlijk 30 juni aanmelden, ook als je nog geen VOG aangevraagd of binnen hebt. Het VOG aanvraagformulier is te vinden in de nieuwsbrief die je van de secretaris hebt ontvangen. 

Hoe kom ik te weten of de raad iets voor mij is? 

De voorzitter van ons bestuur, Petra Habets, denkt graag met je mee en beantwoordt zo goed mogelijk eventuele vragen en twijfels die je hebt. Haar mailadres is: vzvvd030@petrahabets.nl. Ook kun je lijsttrekker Marijn de Pagter benaderen op zijn mail: m.de.pagter@raad.utrecht.nl of zijn telefoonnummer: 06 20 98 05 43.

Op de lijst, maar niet in de raad

Het kan dat je wel op de lijst wilt voor de Utrechtse VVD, maar niet verkiesbaar wilt zijn. Ook buiten de top 15 is betrokkenheid door op de lijst te staan een krachtig signaal naar de kiezer dat de VVD een brede partij is met leden en steun in alle delen van de Utrechtse samenleving. 

Voor meer informatie hierover kunt u mailen naar het bestuur: vzvvd030@petrahabets.nl

Tijdlijn

 • Uiterlijk 30 juni: Deadline aanmelding kandidaat raadsleden
 • 11 juli, 31 juli, 8 augustus: Gesprekken met kandidaten
 • 29 september: Ledenvergadering: Vaststellen verkiezingsprogramma en voorlopige groslijst
 • 9 oktober: selectiedag
 • 24 november: Ledenvergadering: Vaststellen definitieve kandidatenlijst
 • 16 maart 2022: Gemeenteraadsverkiezingen!


Voor alle overige vragen kunt u terecht bij de voorzitter van het bestuur: vzvvd030@petrahabets.nl of lijsttrekker Marijn de Pagter: m.de.pagter@raad.utrecht.nl / 06 20 98 05 43.