In Memoriam: Judy Fransen-van Galen

Een liberaal in hart en nieren, zeer betrokken bij de publieke zaak, zowel binnen als buiten de politieke arena. Zij was van 1982 tot 1994 raadslid en werd erkend met lidmaatschap in de Orde van Oranje-Nassau. Bij haar afscheid als voorzitter van het Utrechtse Oranje Comite ontving ze de Maartenspenning en bij haar afscheid als bestuurslid van COSBO Utrecht de Zilveren Stadsmedaille.

Maar ook na deze functies bleef zij betrokken bij de vereniging, zowel op het sociale vlak zoals bij ons lustrum enkele jaren terug (foto), of haar scherpe inhoudelijke bijdragen aan Liberaal Utrecht, aangaande de thema's die haar zo aan het hart gingen. De vereniging is dit weekend een eikenhouten liberaal verloren en zal haar missen.
De uitvaart wordt gehouden op zaterdag 9 oktober. De afscheidsdienst om 11:45 in de Maartenskerk in Doorn, de crematieplechtigheid om 13:45 in crematorium Domstede te Utrecht. Achteraf ontmoet men elkaar in de koffiekamer. Indien u graag de uitvaart graag zou willen bijwonen, gelieve uiterlijk donderdag een mail te sturen naar roosfransen@hotmail.com.
De bijeenkomst zal ook via livestream online te volgen zijn, de link om deze te volgen kunt u bij de secretaris van het bestuur (secretaris@vvdutrecht.nl) opvragen.                                            In hart en nieren voorzitter van bestuur
                                        Aan de knoppen draaiend tot het laatste uur
                                                  Met pijn in het hart opgezegd
                                               En haar laatste functie neergelegdJan van Zanen over Judy


Die Judy toch. Mevrouw J.Th.H. Fransen-van Galen. Ze leek me onsterfelijk.


Ontmoette haar eind jaren '80 voor het eerst. Altijd keurig gekleed en gekapt. Goed voorbereid. Goed van de tongriem gesneden en toch charmant. Vanaf 1990 werden we collega's in de Utrechtse gemeenteraad. In dezelfde fractie. Toen ik vroeg: 'Sturen we elkaar wenskaarten voor de feestdagen', merkte ze op: 'Dat hoeft helemaal niet. In een fractie ben je tot elkaar veroordeeld, we hoeven geen vrienden te worden'.

Ze was een trotse vrouw. Kwam op voor de positie van vrouwen. En later was ze een actieve, zeer betrokken en zelfbewuste senior. Altijd bezig met en in haar directe omgeving. Zaten samen in de raadscommissie waar zorg en welzijn de hoofdonderwerpen waren. Over de zorg in de meest brede zin van het woord sprak ze vaak. Volgde haar ooit op - zeer eervol - als voorzitter van het voorname Utrechts Oranje Comité.

Na haar vertrek uit de raad, mijn wethouderschap en mijn vertrek naar Amstelveen en terugkeer naar Utrecht bleven we contact onderhouden. Ook met kaarten met de feestdagen. Als burgemeester van Utrecht bezocht ik Judy in haar apartement in de Utrechtse regio. Still going strong. En zo zal ik haar herinneren. Een fidele collega, met hart voor de lokale liberale publieke zaak. In Utrecht en ver daarbuiten.

Jan van Zanen 
(raadslid 1990-2002, wethouder 1998-2005, burgemeester 2014-2020)


Ivo Opstelten over Judy


Het overlijden van Judy Fransen-van Galen trof mij zeer.

Een droevig bericht. Mooie herinneringen aan haar kwamen boven. Judy was voor mij een zeer gerespecteerd raadslid. Haar portefeuille welzijn en zorg, naar ik mij herinner, paste haar zeer.

Als echte liberaal was de sociale rechtvaardigheid leidend. Ze was verbindend en had een natuurlijk gezag.

Voor mij als burgemeester was een van de hoogtepunten jaarlijks om op koninginnedag, 30 april, onder leiding van Judy als voorzitter van het centrale Oranje Comite overal in de stad de feestelijkheden mee te maken. Een waar Oranje feest.

Perfect georganiseerd en Judy Fransen had de regie op gezellige en waardige wijze in handen. Ook daar was zij de verbinder die tussen de mensen stond.

Een mooi moment was het toen ik Judy Fransen-van Galen namens Hare Majesteit een Koninklijke Onderscheiding, lid in de Orde van Oranje Nassau, mocht uitreiken.

De herinneringen zullen blijven naar Judy als een echte liberaal die zich inzette voor de burgers in haar stad.

Ivo Opstelten

(burgemeester 1992-1999)

Irene Crul over Judy


In de 12 jaar dat Judy in de Gemeenteraad zat was haar man Kees op de achtergrond ook altijd aanwezig. Ik herinner me nog dat hij op de fiets bij mij kwam om 1000 verkiezingskrantjes op te halen, die hij huis aan huis zou gaan verspreiden…


Nog enkele weken geleden had ik haar aan de telefoon om te bespreken dat we na de Corona ellende weer samen ergens in Utrecht een hapje zouden gaan eten. Dat deden we wel vaker.

Irene Crul

(hoofdredacteur Liberaal Utrecht,
bestuurslid 1979-1987)