Utrechtse VVD: nieuw coalitieakkoord is een harde klap voor de gewone Utrechter

In het debat van donderdag 9 juni reageerde fractievoorzitter Marijn de Pagter namens de Utrechtse VVD op het coalitieakkoord 2022-2026 van GroenLinks, D66, PvdA, CU en S&S.

De Pagter: “Dit akkoord is een harde klap voor de ‘gewone’ Utrechter: de Utrechter die hard werkt om met een middeninkomen een eigen huis te kunnen betalen. Die met de auto naar het werk moet, boodschappen doet of de kinderen naar school brengt. De Utrechter die zich zorgen maakt of er straks nog wel een koopwoning is voor zijn of haar kinderen. Voor die Utrechter doet deze coalitie niets, die ‘gewone’ Utrechter mag alleen betalen.”

Utrechters krijgen te maken met een fors hogere belasting op hun huis en betaald parkeren in de hele gemeente.  Dit jaar verhoogde de coalitie de OZB al met 12%, en volgend jaar komt er nog eens 18% bij. Voor een gezin dat in 2021 nog 300 euro OZB betaalde, is dat volgend jaar bijna 400 euro. Ook wil de coalitie in de hele gemeente betaald parkeren invoeren, zelfs in wijken waar geen parkeerproblemen zijn. Dat gaat gezinnen nog eens honderden euro's per jaar kosten. 

De VVD constateert dat het extra belastinggeld ook niet terugvloeit naar de eigen wijk. De coalitie bezuinigt namelijk op toezicht en handhaving en op het onderhoud van de openbare ruimte. "Wel de lasten, niet de lusten. Dat is hoe het coalitieakkoord voor middeninkomens uitpakt", reageert De Pagter. "Deze coalitie heeft geen oog voor middeninkomens behalve dan als pinautomaat."

Rijnenburg

Ook op het gebied van woningbouw is de VVD teleurgesteld in het huidige coalitieakkoord. De VVD is wel blij dat woningbouw in Rijnenburg eindelijk onderdeel gaat worden van de ruimtelijke strategie, maar ziet veel te weinig ambitie. De bouw start niet voor 2035. De Pagter: "Daar schiet niemand wat mee op. Woningzoekenden kunnen echt niet nog eens 13 jaar wachten tot de schop de grond in gaat in Rijnenburg. Dat kan en moet sneller."

Oproep

Tijdens het debat over het coalitieakkoord gaf de VVD de coalitiepartijen nog een oproep mee. "Stel je open voor ideeën van andere fracties. Doe het echt anders dan de afgelopen 4 jaar. Wees je ook bewust van het feit dat je niet overal in Utrecht een meerderheid hebt, in het bijzonder in Vleuten-De Meern, waar twee derde van de inwoners op andere partijen stemde. Neem de zorgen van gezinnen over de stijgende lokale lasten en over bezuinigingen op openbare ruimte en veiligheid serieus. Alleen zo bouwen we echt samen aan Utrecht."


De volledige spreektekst van fractievoorzitter Marijn de Pagter vindt u in de bijlage van dit artikel.

Zet cookies aan om de video te tonen.