VVD wil opheldering over nieuwe parkeerapp

De gemeente Utrecht heeft deze zomer plotseling laten weten dat de kortingscode bij de parkeerautomaat vanaf 1 november verdwijnt. De gemeente voert in plaats daarvan een app in, die moeilijk te gebruiken is. De Utrechtse VVD snapt niet waarom de kortingscode moet verdwijnen en heeft om opheldering gevraagd.  

Samen met negen andere politieke partijen heeft fractievoorzitter Marijn de Pagter vragen gesteld. “Het is totaal niet duidelijk waarom de gemeente het goed werkende systeem nu opeens wil vervangen”, geeft hij aan. “Ook zijn er geen alternatieven voor de moeilijke app en zijn er zorgen over de privacy. Daarom wil de VVD opheldering.” 

Korting op parkeerkosten: van code naar app 

Bewoners van Utrecht mogen hun bezoek, mantelzorger of thuiszorg korting geven op de parkeerkosten. Dat gebeurt nu via een kortingscode bij de automaat. Dat systeem werkt al jarenlang goed en is voor iedereen toegankelijk. 

Om de nieuwe parkeerapp te kunnen gebruiken moet je best handig met telefoon, tablet of computer zijn. Dat is lang niet iedereen: volgens de Utrecht Monitor heeft zo'n 30% van de inwoners moeite met het online regelen van zaken.

De gemeente heeft gezegd dat bewoners die digitaal minder handig zijn bij het stadskantoor een parkeertegoed kunnen storten, waarna ze kunnen bellen en kentekens van hun bezoekers kunnen doorgeven. De kosten moeten ze daarna weer zelf terugvragen bij hun bezoek. Een bijzonder onhandige oplossing voor een probleem dat er niet hoeft te zijn. Zo ontstaat vooral voor oudere bewoners een drempel voor het ontvangen van bezoek, thuiszorg of mantelzorgers. 

Kortingscode moet blijven bestaan 

De VVD wil dat de kortingscode ook na 1 november blijft bestaan, eventueel naast de nieuwe app. Zo blijft de korting voor iedereen te gebruiken.  

Privacy 

Ook zijn er problemen met de privacy van bezoekers. Nu kunnen bezoekers nog anoniem parkeren door een kaartje te printen en geen kenteken in te voeren. Met de app houdt deze mogelijkheid op te bestaan. Bewoners moeten de tijden en kentekens van hun bezoek minutieus bijhouden.  

Vooruit betalen 

Ten slotte moeten inwoners in de app tegoed uploaden en voor hun bezoek betalen. Nu betalen bezoekers nog zelf bij de automaat. Waarom hiervoor gekozen is, wat er met het tegoed gebeurt na verhuizing, hoe lang het tegoed geldig is, is niet duidelijk. De VVD heeft moeite met dit systeem, omdat er een groot risico bestaat dat inwoners te veel parkeerbelasting betalen. 

De VVD vindt dat de gemeente de plank misslaat met de nieuwe app. De nieuwe app is onnodig, onhandig en vooral ook niet gastvrij. Daarom wil de VVD dat de kortingscode blijft bestaan.