VVD wil Merwedekanaal vastleggen als beschermde roeilocatie

Om het Merwedekanaal nu en in de toekomst beschikbaar te houden voor de roeiverenigingen, moet het gebied aangewezen worden als buitensportaccommodatie. Daarvoor pleit de VVD. De gemeenteraad steunde het voorstel donderdagavond unaniem.

De Utrechtse roeiverenigingen maken gebruik van een beperkt deel van het kanaal, waar het water net breed genoeg is voor passerende roeiboten. Dat deel wordt in de toekomst steeds drukker. De drukte wordt veroorzaakt door bouwwerkzaamheden en een toename van de recreatievaart, die ongetwijfeld nog verder toeneemt als de waterverbinding met de binnenstad is gerealiseerd.

Het deel van het kanaal dat door de roeiers gebruikt wordt, wil de VVD nu aanwijzen als buitensportaccommodatie. “Het is van groot belang dat in het gebied veilig geroeid kan blijven worden”, geeft VVD-raadslid Willem Buunk aan. “De drie roeiverenigingen zijn een belangrijk onderdeel van Utrecht en leiden ook veel topsporters op.”

Het voorstel dat de VVD vanavond indiende vraagt het stadsbestuur ten eerste op een rij te zetten hoe het vaarverkeer op het Merwedekanaal nu geregeld is, omdat er regels zijn van zowel Rijkswaterstaat, Provincie als Gemeente. Ten tweede krijgt het stadsbestuur de opdracht om de regels zo aan te passen dat het gebied een speciale buitensportaccommodatie wordt.

Het aanwijzen als buitensportaccommodatie betekent niet dat andere gebruikers geen gebruik meer mogen maken van het gebied. “Wel is het zo dat de gemeente een betere houvast om de belangen tussen roeiers en andere gebruikers af te wegen, als zich eventueel een conflict voordoet”, legt Buunk uit. “Zo krijgen de roeiers een goede, veilige en beschermde plek om te roeien.”