VVD tegen voorstel experimenteren bijstand

De VVD in Utrecht ziet niets in het plan van D66-wethouder Victor Everhardt om te gaan experimenteren met gratis bijstand. De liberalen vinden dat alle bijstandsgerechtigden in Utrecht gelijkwaardige ondersteuning en begeleiding moeten krijgen en vinden experimenteren met hun uitkeringen daarom ongehoord.

Ondanks dat het plan inmiddels terecht geen ‘experiment basisinkomen’ heet, spreekt de VVD zich onverminderd tegen de inhoud van het voorstel uit. “Er wordt op geen enkele manier rekening gehouden met ethische dilemma’s die kunnen ontstaan door dit experiment”, betoogt raadslid Judith Tielen. “De ene bijstandsgerechtigde mag straks gewoon werken en tegelijkertijd de bijstandsuitkering houden, terwijl de ander de uitkering verliest bij het aannemen van een baan. Dat is oneerlijk, onrechtvaardig en dat is vragen om problemen.”

De VVD vindt het cruciaal dat er duidelijke, eenduidige voorwaarden zijn voor een bijstandsuitkering. Tielen: “Iedereen die bijstand krijgt moet gelijkwaardig worden behandeld: met een stimulans en hulp bij het vinden van een baan. Een baan is immers een oplossing voor meer dan alleen financiële armoede.”

Tielen vindt het verstandig dat het college inmiddels zelf ruiterlijk toegeeft dat het experiment niets met een basisinkomen te maken heeft: “Het plan werd met veel bombarie onder de noemer ‘basisinkomen’ gepresenteerd. Het is goed dat het college tot het inzicht is gekomen dat het hier niets mee van doen heeft.” Ook over de planning en de haalbaarheid is de VVD kritisch: “De wethouder geeft zichzelf twee maanden voorbereidingstijd. Gezien de kritische reactie van staatssecretaris Klijnsma op het voorstel en haar oproep met andere gemeenten tot één voorstel te komen lijkt de planning op voorbaat al achterhaald”, aldus Tielen.

Het voorstel van het stadsbestuur wordt de komende tijd besproken in de gemeenteraad. Inwoners kunnen voorafgaand daaraan tijdens een Raadsinformatieavond meepraten over het onderwerp. De datum van die avond is nog niet bekend.