Resultaat cultuurpeiling: meer waardering voor films en games, minder voor theater

Utrechters zouden meer cultuursubsidie willen steken in films en games, beeldende kunst en amateurkunst. Dat blijkt uit de internetpeiling over het cultuurbudget die de VVD twee weken geleden startte. Volgens de respondenten zou het budget voor theater, dans en muziek kleiner kunnen zijn.

Utrecht geeft de komende jaren 44 miljoen euro per jaar uit aan cultuur, 270 euro per huishouden. Om Utrechters bij de besteding daarvan te betrekken, lanceerde de VVD een website waarop het cultuurbudget verdeeld kan worden: wattedoenmet44miljoen.nl.

De VVD vindt dat cultuur vooral van de samenleving moet zijn, en zo min mogelijk van de overheid.
“Omdat de overheid veel belastinggeld besteedt aan cultuur, was de VVD benieuwd hoe de belastingbetaler zelf het budget zou verdelen”, licht VVD-raadslid André van Schie toe. Het resultaat van de peiling “wat te doen met 44 miljoen” (zie bijlage) wordt overgedragen aan een commissie van deskundigen die het stadsbestuur en de gemeenteraad adviseert over de precieze verdeling van het cultuurbudget.

De VVD overhandigt de uitslag van de peiling vanavond aan wethouder van Cultuur Margriet Jongerius. Dan wordt het Cultuurconvenant vastgesteld door de gemeenteraad.