Utrecht vrij van erfpacht

Woningbezitters in Utrecht kunnen de grond onder hun woning voortaan zelf aankopen. Dat is besloten in de gemeenteraad, waar een voorstel van VVD-wethouder Kees Geldof werd aangenomen. Voorheen konden woningeigenaren de grond alleen huren van de gemeente via de zogenaamde erfpacht.

Erfpacht is de VVD al jarenlang een doorn in het oog en het afschaffen daarvan was een belangrijk onderdeel in het verkiezingsprogramma. “Er zitten een hoop verborgen kosten en regels aan erfpachtconstructies verbonden”, betoogt VVD-raadslid Lex van Eijndhoven. “Als de prijs van de grond stijgt of als iemand een dakkapel of uitbouw plaatst op de grond, kan de erfpacht plotseling stijgen. Dat is onrechtvaardig en daar zijn we nu gelukkig van af.”

Het voorstel van VVD-wethouder Geldof zorgt ervoor dat woningeigenaren de grond onder hun woning van de gemeente kunnen kopen. Van Eijndhoven: “De VVD is erg blij dat dit antieke stelsel wordt afgeschaft en iedereen die een woning bezit eindelijk ook eigenaar van de grond onder de woning kan zijn.”