VVD wil opheldering over leges bij verouderde bestemmingsplannen

Veel gemeenten vragen ten onrechte bouwleges in gebieden waar oude bestemmingsplannen gelden. De VVD wil weten of Utrecht dat ook doet en wil dat aanvragers van vergunningen in deze gebieden actief worden geïnformeerd over de status van het bestemmingsplan. De VVD stelt daarom samen met D66, PvdA en SBU vragen aan het stadsbestuur.

Vanwege landelijke wetgeving moet een bestemmingsplan na tien jaar worden geactualiseerd. Als een gemeente dat niet doet, mogen er in het gebied geen kosten (leges) meer in rekening gebracht worden voor bijvoorbeeld bouwvergunningen. De Telegraaf meldde afgelopen maandag dat veel gemeenten deze ‘spookleges’ toch heffen.

“In Utrecht zijn verschillende bestemmingsplannen niet op tijd vernieuwd en nu dus ouder dan tien jaar”, legt VVD-fractievoorzitter Dimitri Gilissen uit. “We weten alleen niet hoeveel dat er precies zijn en willen dat in kaart brengen.”

Of de gemeente leges heft in de verouderde gebieden is onbekend. Mocht de gemeente dat doen, dan wil de VVD dat dat direct stopt. “Het actualiseren van bestemmingsplannen moet niet voor niets binnen tien jaar. Een straat, buurt of wijk verandert veel in die tijd”, betoogt Gilissen. “Als de gemeente bestemmingsplannen dus niet op tijd vernieuwt, mogen bewoners niet voor de kosten opdraaien.”