Cultuur

De VVD vindt dat een goed en breed cultureel aanbod essentieel is voor een prettig vestigingsklimaat.

Mensen wonen graag in de stad omdat er wat te beleven valt en bedrijven vestigen zich graag in een regio die niet alleen economisch bloeit, maar waar ook de creatieve en culturele industrie zich thuisvoelt.

Er is veel geld beschikbaar voor cultuur in Utrecht (44 miljoen per jaar) en de VVD wil dat dit verantwoord wordt besteed. We verwachten van gesubsidieerde instellingen ook een eigen bijdrage en een behoorlijk publieksbereik. We vinden ook dat openbaar en transparant moet zijn hoe hoog de subsidie per bezoeker of per deelnemer is, en wat de cultuurconsument zelf bijdraagt aan het bezoek. Dat kan bijvoorbeeld door dat op elk verkocht kaartje aan te geven.

Talent
Talent ontwikkelen en een podium bieden geeft kansen om door te groeien naar toptalent of professionele kunstbeoefening. Op die manier is investeren in cultuur een investering in de samenleving. Veel getalenteerde Utrechters van nu en uit het verleden zijn internationale rolmodellen waar Utrecht zich mee mag associƫren en profileren!

Broedplaatsen
Gebiedsontwikkeling biedt (soms tijdelijk) kansen voor culturele initiatieven zoals ateliers en broedplaatsen. Daar kan de gemeente rekening mee houden door bijvoorbeeld panden pas te slopen als dat echt nodig is en de panden tot die tijd zinvol te gebruiken.

Grote instellingen
De grote instellingen Centraal Museum, de Stadsschouwburg en TivoliVredenburg hebben een belangrijke opdracht voor de cultuur in onze gemeente. De vele kleinere instellingen mogen echter niet de dupe worden van de financiele problemen bij de grote voormalige gemeentelijke diensten.

Er komt een vierde grote instelling bij in Leidsche Rijn Centrum. Deze brengt een nieuwe dimensie aan het gebied en sluit vooral aan bij de behoefte in de wijken Leidsche Rijn en Vleuten-De Meern.